Postup při návštěvě našeho Centra léčebné rehabilitace


24.10.2016

Momentálně se nacházíte na webových stránkách Centra léčebné rehabilitace. Ale víte vlastně, co to ta rehabilitace je? Kdo se jí zabývá a co je třeba obstarat, než můžete naše zařízení začít navštěvovat? Nevíte? Nevadí, tak čtěte dále!

Léčebná (též medicínská) rehabilitace je součástí zdravotní péče zahrnující soubor diagnostických a terapeutických opatření směřujících k maximální funkční zdatnosti jedince a vytvoření podmínek pro její dosažení.

Mezi její hlavní podobory patří:

  • Myoskeletální medicína (manuální medicína) - využívá k diagnostice a terapii poruch uvolňovací techniky měkkých tkání, mobilizace, trakce, v minulosti i manipulace. Tyto techniky jsou realizovány pomocí rukou terapeuta.
  • Fyziatrie - využívá k léčbě přírodní a fyzikální prostředky: elektrický proud, ultrazvuk, elektromagnetické záření, vodu nebo klimatické podmínky.
  • Fyzioterapie - zabývá se především pohybovým systémem, ale i dalšími orgánovými systémy s ním souvisejícími, jejich diagnostikou a léčbou. Cílem fyzioterapie je zachování a obnovení optimální funkce pohybového systému. K tomu také využívá různých forem energie. Nejčastěji pohybové.

V praxi se s takovýmto přesným názvoslovným dělením nesetkáte. Pojem fyzioterapie se používá k obecnému označení všech těchto součástí rehabilitace. A všechny tyto součástí komplexní rehabilitační péče na Vás čekají v našem centru.

Výše popsané procedury a techniky spadající pod léčebnou rehabilitaci jsou vykonávány fyzioterapeuty, popřípadě   rehabilitačními lékaři.

Naprostá většina výkonů léčebné rehabilitace je v České republice hrazena z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Samozřejmě se najdou výjimky, které hrazeny nejsou. K těm nejvyhledávanějším patří aplikace neinvazivní laserové terapie, kineziotejping a Dry Needling (tzv. suchá jehla). Samozřejmě i tyto hrazené procedury můžete v našem rehabilitačním centru podstoupit. Jejich podrobný popis i s cenou si můžete prohlédnout zde na našich webových stránkách.

Drtivá většina ostatních procedur je pak hrazena ze zdravotního pojištění. Pouze na některé z nich se menší částky doplácí (například některé vodoléčebné procedury).

Pojišťovnami hrazená rehabilitační péče má kromě očividných výhod také některé nevýhody. Na prvním místě bych zmínil obrovské množství lidí, kteří rehabilitační léčbu podstupují a navštěvují ambulantně některá ze zařízení, kde je tato léčba poskytována. Poptávka převyšuje nabídku, a proto budete bohužel muset, hlavně v těch kvalitnějších zařízeních, většinou nějakou dobu čekat, než Vaše terapie započne. Čekací doby se liší jak podle aplikovaných procedur (na některé je větší „nával“ a jsou kapacitně limitované – jako například vlastní individuální terapie s fyzioterapeutem), tak i podle roční doby, kdy terapii podstupujete. Počasí má vliv jak na zhoršování chronických potíží, tak samozřejmě i na vznik akutních problémů. Na ledu se bohužel padá snáze než na rozkvetlé louce.

Kromě výše zmíněného přetlaku, a tím pádem dlouhých čekacích dob, má hrazená rehabilitační péče ještě jeden drobný zádrhel. Nemůžete se sebrat, dojít do nejbližší ambulance a dožadovat se léčby bolesti lokte, která Vám začala včera po intenzivní práci na zahrádce.

Byrokracie se nevyhýbá ani zdravotnictví. Před návštěvou našeho zařízení si nejdříve musíte opatřit žádanku na vyšetření / ošetření, tzv. FT poukaz. Tento poukaz by na Vaši žádost měl vystavit Váš praktický lékař, popř. dětský lékař. Stejně tak ji mohou vystavit i někteří specialisté (neurolog, ortoped atp.). Napsat by ji měli, ale není to jejich povinnost. Pokud podle lékařova úsudku není rehabilitace vhodná, nic Vám napsat nemusí. Do bolavého lokte aplikuje obstřik a rehabilitaci zakáže. Pokud se naopak nebude jeho přístup zamlouvat Vám, je v dnešní době vždy možnost se poradit i s jiným lékařem.

S tímto poukazem poté stačí dojít do našeho rehabilitačního centra (je třeba, abychom měli smlouvu s Vaší zdravotní pojišťovnou). A zde je následně naplánována léčba dle indikace Vašeho lékaře, který FT poukaz vystavil (přímo na něj vypíše požadavky na jednotlivé procedury nebo léčebné techniky). Můžete tedy podstoupit jen takové procedury a pouze v takovém počtu, který je vypsán na Vaší žádance. Pokud Váš lékař hodlá urychlit hojení zlomené nohy pomocí ultrazvuku, tak Vám bude moci být aplikován pouze ultrazvuk. I kdyby neměl na její hojení žádný vliv a magnetoterapie by byla asi vhodnější. Zdravotní pojišťovna totiž proplatí jen věci vypsané na FT poukazu. Jste tedy odkázáni na znalosti možností rehabilitace lékaře vystavujícího FT poukaz.

I na takovýto drobný zádrhel existuje řešení. V našem rehabilitačním centru pracuje přímo i několik rehabilitačních lékařů a lékařek. Ty je možné před začátkem samotné terapie navštívit, nechat se vyšetřit a Vám jinde předepsanou léčbu upravit nebo doplnit podle jejich odborného uvážení. Vřele tuto možnost doporučuji, i když většinou bude znamenat drobné zdržení vlastního začátku terapie. Pro úplnost je ještě třeba říci, že v tomto případě stačí pouze "poukaz na vyšetření K", na jehož podkladě Vás náš rehabilitační lékař vyšetří a sám naplánuje následnou terapii.

Samozřejmě se také můžete se špatným poukazem vrátit ke svému lékaři a požádat ho, aby poukaz změnil podle doporučení, jež Vám byla sdělena v rehabilitačním zařízení. Někdy se tak k všestranné spokojenosti opravdu stane, ale i poněkud odmítavější postoje vysílajících lékařů nejsou výjimkou.

Kromě rehabilitačních lékařů se Vám v našem centru budou při vlastní terapii věnovat fyzioterapeuté a fyzioterapeutky. Co jsou zač?

V České republice je momentálně možné se stát fyzioterapeutem po vystudování vysoké školy, a to v tříletém bakalářském studijním programu Fyzioterapie. Též je možné si vzdělání dále prohloubit v dvouletém navazujícím magisterském studijním programu. Tento obor se studuje na lékařských fakultách a na několika fakultách sportovních studií. Ať už vystudujete na jakékoliv fakultě, stane se z vás Bc. nebo Mgr. fyzioterapie. V minulosti bylo možné studium na některých vyšších odborných školách (fyzioterapeuti s titulem DiS. za jménem) Tento druh vzdělání zanikl se zvyšujícími se nároky na schopnosti fyzioterapeutů a s rozšířením jejich pracovních možností a povinností.

Škola je základ. Bez dalšího vzdělávání a sbírání informací se není možné stát kvalitním terapeutem. Fyzioterapeuti se potřebují vzdělávat, stejně jako ostatní zdravotníci, celý život. Toto vzdělávání spočívá v absolvování odborných postgraduálních kurzů, při kterých se vyučují specifické léčebné metodiky (např. Vojtova metoda reflexní lokomoce, spirální dynamika, proprioceptivní nervosvalová facilitace a další - každá léčebná metodika má své opodstatnění a hodí se na řešení různých zdravotních potíží). Další kurzy se zaobírají přímo možnostmi konkrétní léčby nějaké diagnózy (problémy s hlubokým stabilizačním systémem, zranění kolen nebo ramen).

Fyzioterapeut sice musí určité množství takových kurzů absolvovat, aby mohl vykonávat své povolání tzv. bez odborného dohledu – stane se tzv. registrovaným fyzioterapeut, ale množství bodů, které je nutné k oficiální registraci, většinou terapeut obdrží za jeden větší kurz a pak má na léta vystaráno. Ti, kteří absolvují kurzů více, popřípadě se vzdělávají na podobných kurzech i v zahraničí, to dělají ze svého zájmu a pro neutuchající touhu v sebezdokonalování a dobro všech svých pacientů.

Všichni fyzioterapeuti pracující v našem rehabilitačním centru mají takovýchto odborných kurzů vystudováno velmi mnoho. Špičkový terapeut na sobě pracuje, po celou svoji kariéru. Vždy se dá naučit něco nového a prospěšného.

Na závěr jedna malá poznámka týkající se "velikosti" Vašeho terapeuta. Na té opravdu, ale opravdu nezáleží. Rozhodně se není třeba bát terapie u křehké 50kilové terapeutky - správně prováděná fyzioterapie není o hrubé síle, ale o technice a znalostech. Navíc tyto křehké 50kilové dívky mají někdy až překvapivě hodně síly.

 

Autor: Mgr. Roman Koubík

Zpět